Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

31ος Διεθνής Κλασσικός Μαραθώνιος. Έτρεξαν ... και το...χάρηκαν. Θερμά συγχαρητήρια στους αθλητές από την Αμφίκλεια!!!


             
Με αφορμή το ιστορικό γεγονός της μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ. καθιερώθηκαν οι δρόμοι μεγάλων αποστάσεων και σιγά σιγά απέκτησαν τη φήμη και την αίγλη που τους αξίζουν. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας για όσους επιχειρούν να διανύσουν τη διαδρομή από τον Μαραθώνα με όνειρο να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Για όσους επίσης δοκιμάζουν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους, κόντρα σε κρύο ή ζέστη, σε ανηφόρες ή κατηφόρες.

Για 31η χρονιά διεξήχθη την Κυριακή 10/11/2013 ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών. Ο ηλιόλουστος και ζεστός καιρός μπορεί να δυσκόλεψε τους δρομείς, αλλά ήταν ιδανικός για τον κόσμο να βγει και να χαρεί την μεγαλύτερη γιορτή του ελληνικού μαζικού αθλητισμού.
 Συμμετείχαν περίπου 30.000 δρομείς, στα αγωνίσματα της ημέρας: Μαραθώνιος 42χλμ., 10χλμ., 5χλμ., αγώνες παιδιών.

1.ΔΑΔΙΩΤΕΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ:
Καραπετσάνος  Θανάσης
Καραπετσάνος   Ηλίας
Μπουρανή Ελένη
 Σινάνης Γιάννης
 
        
2.ΔΑΔΙΩΤΕΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ(42χλμ.): 
Βασιλείου  Στάθης
Μπουρανής Γιώργος
Στο φετινό κλασσικό μαραθώνιο έτρεξαν  9.000 άνθρωποι!!!
Η αφετηρία
                      Αφού πήραν θέση στην εκκίνηση, 
                      ξεπέρασαν τον εαυτό τους                 
                      φτάνοντας στον τερματισμό,
                      στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.                  
                                                Η διαδρομή
                    
                               Με κινητικά προβλήματα
                                          
Με το εθνικό μας σύμβολο
                                          Όλες οι ηλικίες
                                          Με διάφορες φορεσιές...
                              Κρατώντας ένα κλαδί ελιάς...

                
                                     
                                Ο τερματισμός
                               
                Πλημμύρισε η Αθήνα χαμογελαστά πρόσωπα
      Περίπου 50.000 άνθρωπου πέρασαν  από το Καλλιμάρμαρο στάδιο.
    Μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες, άνθρωποι από διαφορετικές ηπείρους.
                       
           
Η εκκίνηση του Μαραθωνίου δόθηκε στις 9 το πρωί με μια ελαφριά συννεφιά. Δυστυχώς, στη συνέχεια η ηλιοφάνεια επικράτησε και μαζί με τους νοτιάδες που φυσούσαν κόντρα, δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες των περίπου 9.000 ξεκίνησαν από τον Μαραθώνα για την Αθήνα.
Το γκρουπ των προπορευόμενων Αφρικανών, ξεκίνησε με στόχο να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής, κάτι που όμως στη συνέχεια φάνηκε πως δεν ήταν εφικτό να γίνει τη συγκεκριμένη μέρα. Τελικά ξεχώρισε το τέλος ο 25χρονος Κενυάτης Γιέγκο Κιπκογκέι ο οποίος τερμάτισε πρώτος σε 2 ώρες 13.59, υπό τους ήχους των τυμπανιστών που παρατάχθηκαν στην ευθεία του τερματισμού μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Στη δεύτερη θέση με 2.14.40 τερμάτισε ο επίσης Κενυάτης Κιμέλι Ντίκσον, που κατάφερε στα τελευταία μέτρα να αντέξει στην πίεση του Ντέιβιντ Κίπροριρ (2.14.47). Το φαβορί της κούρσας και νικητής δύο φορές της κλασικής διαδρομής, ο Κενυάτης Ράιμοντ Μπετ, εγκατέλειψε.
 Πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο Μερούσης με 2:24:09 και ακολούθησαν οι
Πούλιος (2:25:37) και Θεοδωρακάκος (2:27:18).

Στις γυναίκες πρώτευσε η Rotich Otich Nancy Joan με 2:41:38, δεύτερη η Stanko Svitlana (2:42:03) και τρίτη η Μάγδα Γαζέα (2:46:07)

Στα 10 χλμ νικητής ήταν ο Ρώσος Iadgarov με 32:28 ενώ οι Δρόσος (32:35) και Δημητράκης (32:58) τερμάτισαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Στις γυναίκες αναδείχτηκε νικήτρια η Καρακατσάνη (35:40) και ακολούθησαν η Κεφαλά (36:15) και Αστροπεκάκη (37:00).

Στα 5 χλμ επικράτησε ο Νακόπουλος με 15:48 ακολουθούμενος από τους Μυλωνά (15:53) και Χατζάκη (15:54).
Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Μπερδούση με 17:58, δεύτερη η Μιχαϊλοβα (18:49) και τρίτη η Χρυσαϊδη με 19:09.
......................................................................................................................................................................
Οι ανθρώπινες ιστορίες κάθε αθλητή, που θέλει να ζήσει το μεγαλείο της συμμετοχής, συγκλονίζουν. Όπως και μορφές που με τη διάκρισή τους άφησαν το αποτύπωμά τους, παραδίδοντας μαθήματα ζωής.
 
                                        Ο Χρήστος Βαρτζάκης
Ο Χρήστος Βαρτζάκης έσβησε το 2008. Ετρεχε έως τα 93 του... Ο Χρήστος Βαρτζάκης έσβησε το 2008. Έτρεχε έως τα 93 του... «Ποτέ δεν θα νικήσεις αν δεν πιστεύεις σ' αυτό, είτε λέγεται μαραθώνιος δρόμος είτε στη ζωή. Ποτέ μην το βάζεις κάτω. Ο αθλητισμός δεν διδάσκεται δι' αλληλογραφίας, αλλά κατακτιέται έμπρακτα. Ο δε αθλητής πρέπει να είναι σεμνός, καθώς ο βεντετισμός βλάπτει...».
Η παρακαταθήκη του «αιώνιου» έφηβου Χρήστου Βαρτζάκη θεωρείται το ευαγγέλιο του «ευ αγωνίζεσθαι» Ο άνθρωπος που έμαθε στους Ελληνες τις διαχρονικές αξίες του μαραθωνίου γεννήθηκε το 1911 στην Κωνσταντινούπολη από Ηπειρώτες γονείς και από νωρίς άρχισε να τρέχει. Δεν σταμάτησε ποτέ, μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Σε ηλικία 93 χρόνων το 2004 κάλυψε τα τελευταία είκοσι χιλιόμετρα της κλασικής διαδρομής, εισήλθε στο Στάδιο και καταχειροκροτήθηκε.
  «Ο αθλητής δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ποτέ ενισχυτικά και αναβολικά. Οι νέοι να μην παρασύρονται από τις Σειρήνες», συμβούλευε. «Ο άνθρωπος πρέπει να είναι τίμιος, ειλικρινής και καταδεχτικός. Να μην ειρωνεύεται ο ανώτερος τον κατώτερο», επέμενε. Και λίγο προτού πεθάνει το 2008, σε ηλικία 98 χρόνων, άφησε το καταστάλαγμα ζωής και ψυχής, όχι επιστημονικής κατάρτισης:
«Εάν τρέχανε όλοι οι άνθρωποι, τότε τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία θα ήταν άδεια».